انحراف ستون فقرات

آیا می توان از انحراف ستون فقرات در کودکان جلوگیری کرد؟

بسیاری از افراد سوال می‌کنند که آیا انحراف ستون فقرات در کودکان قابل جلوگیری است؟ بهترین روش برای جلوگیری از این عارضه، اقدامات در مراحل اولیه است تا انحراف به میزان شدیدتری پیشرفت نکند. در این مقاله، ما از سایت کلینیک ارتوپدی بوعلی، به بررسی جزئیات و روش‌های جلوگیری از انحراف ستون فقرات در کودکان پرداخته‌ایم. بنابراین، توصیه می‌شود تا آخرین قسمت این مطلب را مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید.

اسکولیوز چیست؟

اسکولیوز، یا انحراف از انحنای طبیعی ستون فقرات، معمولاً قبل از بلوغ و در دوره‌های رشد سریع شناخته می‌شود و اغلب بدون علت واضحی جز وجود تاریخچه‌ی خانوادگی در برخی موارد تشخیص داده می‌شود. اغلب موارد اسکولیوز درجات خفیفی دارند که انحنای آنها کمتر از ۲۵ درجه است، اما در برخی کودکان با پیشرفت رشد، این وضعیت ممکن است تشدید شود و به حدی شدید شود که عملکرد ریه‌هایشان را تحت تأثیر قرار دهد و نیاز به درمان‌های ویژه‌ای داشته باشند.

علائم اسکولیوز

کودکان مبتلا به اسکولیوز ممکن است ناهمواری در شانه‌ها یا باسن خود را توجه کنند، چین‌های نامتقارن در پوست، یا عدم تراز شدن سر. لباس‌هایشان نیز ممکن است نامناسب باشند و ناهماهنگی‌هایی در بدنشان ایجاد کنند.

علائم و نشانه‌های اسکولیوز می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ناهمواری در شانه‌ها یا باسن، که یک طرف بالاتر از دیگری قرار می‌گیرد.
  • کمر ناهموار یا یک پا که بلندتر از پای دیگر به نظر می‌رسد.
  • راه رفتن غیرطبیعی یا تغییرات در الگوی راه رفتن.
  • انحنای جانبی در ستون فقرات که به یک سمت خم می‌شود.
  • محدودیت در دامنه حرکتی ستون فقرات.
  • مشکلات در تنفس.
  • وجود یک شانه که به نظر برجسته‌تر از دیگری می‌آید.

این‌ها فقط برخی از نشانه‌های ممکن اسکولیوز هستند.

چگونه بیرون زدگی ستون فقرات را تشخیص دهم؟

تشخیص زودهنگام انحراف ستون فقرات امری حیاتی برای جلوگیری از بدشکلی شدید است. بنابراین، انجام معاینات دوره‌ای از جمله اقدامات ضروری است که باید انجام شود. این معاینات دقیق می‌توانند حتی توسط والدین نیز انجام شوند و به تشخیص زودهنگام کمک کنند. بیشتر منحنی‌های انحراف ستون فقرات در اوایل دوره نوجوانی شروع به رشد می‌کنند و با جهش رشد بلوغ بدتر می‌شوند. به‌عنوان مثال، دختران در پایه‌های ششم و هفتم و پسران در پایه‌های هشتم و نهم باید معاینه شوند. برای بررسی کودک خود، می‌توانید با نگاه کردن به پشت او در حالی که پیراهن او را بیرون می‌آورید، معاینه کنید. علائمی که باید به دنبال آنها باشید عبارتند از:

  • شانه‌های ناهموار (یک شانه بالاتر از دیگری)
  • یک تیغه شانه (کتف) بیشتر از دیگری بیرون زده است
  • دور کمر ناهموار (یک لگن در مقایسه با دیگری بیرون می‌آید)
  • از کودک خود بخواهید به جلو خم شود و انگشتان پاهایش را لمس کند و ببیند آیا یک طرف دنده‌هایش بالاتر از طرف دیگر است یا خیر.

اما معاینه توسط پزشک به چه صورت است؟

با توجه به نگاه فوق‌تخصص ارتوپد کودکان، معمولاً با تمرکز بر روی وضعیت بدن کودک، می‌توان تشخیص اسکولیوز را اعمال کرد. اما تایید تشخیص از طریق موارد زیر انجام می‌شود:

  • یک معاینه فیزیکی
  • یک معاینه عصبی
  • انجام ایکس‌ری

هر انحنای بیشتر از ۱۰ درجه معمولاً تاییدکننده اسکولیوز است. برای انحناهای کمتر از ۲۰ درجه یا در صورتی که رشد بیمار تکمیل شده باشد، معمولاً درمان فقط شامل مشاهده است و از طریق انجام ایکس‌ری به صورت دوره‌ای، پیشرفت انحنای ستون فقرات بررسی می‌شود.

گزینه های درمانی برای انحراف ستون فقرات کودکان

بیشتر کودکان مبتلا به انحراف ستون فقرات خفیف نیازی به درمان ندارند و تنها به نظارت دوره‌ای نیاز دارند. اما اگر درجه انحنای ستون فقرات آنها بیشتر از ۲۵ درجه باشد (اسکولیوز متوسط) و کودک هنوز در حال رشد باشد، بریس‌های پیشرفته ممکن است برای متوقف کردن پیشرفت اسکولیوز مفید باشند که در ۷۵ درصد موارد موثر هستند. بریس اسکولیوز را درمان نمی‌کند، اما به جلوگیری از پیشرفت این بیماری کمک می‌کند.

اکثر موارد اسکولیوز خفیف نیازی به درمان ندارند. اما اگر منحنی بیشتر از ۲۵ درجه شود، معمولاً مهاربندی توصیه می‌شود. استفاده از بریس نشان داده شده‌است که در جلوگیری از پیشرفت اسکولیوز بسیار موثر است و از جراحی جلوگیری می‌کند. جراحی معمولاً تنها زمانی پیشنهاد داده می‌شود که منحنی شدید باشد (بیشتر از ۵۰ درجه در بیشتر موارد).

روش‌های درمان انحراف ستون فقرات شامل موارد زیر می‌شود:

  • مهاربندی پیشرفته: این روش رایج‌ترین درمان غیرجراحی برای اسکولیوز است که باید برای مدت زمان مشخصی در روز استفاده شود تا پیشرفت انحنای ستون فقرات متوقف شود. این معمولا برای کودکان مبتلا به اسکولیوز متوسط که هنوز در حال رشد هستند، مناسب است.
  • میله‌های MAGEC و سایر میله‌های رشد: کودکانی با انحنای متوسط یا شدید که به طور کامل رشد نکرده اند، ممکن است کاندیدایی برای میله‌های رشد باشند که می‌توانند در طول زمان و با رشد کودک تنظیم شوند.
  • جراحی: بیمارانی که اسکولیوز آنها شدید است و انحنای ستون فقرات آنها بیش از ۴۵ درجه است، به دلیل خطر پیشرفت مداوم تا بزرگسالی، کاندیدای درمان جراحی مانند فیوژن ستون فقرات هستند. این جراحی می‌تواند درجه انحنای ستون فقرات را کاهش دهد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.

چگونگی جلوگیری از انحراف ستون فقرات در کودکان

برای جلوگیری از انحراف ستون فقرات هنوز روش‌های مشخصی مشخص نشده‌اند. اما به طور کلی، اگر در خانواده شما سابقه این بیماری وجود دارد، معاینات دوره‌ای در زمان بچه‌دار شدن لازم است تا در صورت مشاهده هرگونه علائم، اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسب انجام شود.

کلام آخر

در انتها، به‌عنوان جمع‌بندی، اسکولیوز به عنوان انحراف یا انحنای جانبی ستون فقرات به میزان ۱۰ درجه یا بیشتر تعریف می‌شود. اکثر موارد خفیف هستند و اسکولیوز بیشتر دختران را در سنین نوجوانی تحت تأثیر قرار می‌دهد. علت این بیماری هنوز ناشناخته است، اما به نظر می‌رسد چندین عامل در آن دخیل هستند و ژنتیک نقش مهمی در آن دارد. تشخیص زودهنگام بسیار حیاتی است، بنابراین در صورت مشاهده علائم، باید در اسرع وقت برای درمان اقدام شود.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم به خوبی به سوالات شما پاسخ دهیم. در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهامی، می‌توانید با کلینیک ارتوپدی فنی بوعلی تماس بگیرید، برای ارتباط با ما اینجا کلیک کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *